Detalji obuke

Aktuelne obuke i radionice   /   Plan upravljanja otpadom – izrada i primena

Detalji

  • Mesto:Zemun, nastavna sala Instituta, Pregrevica 168
  • Vreme:13. oktobar 2017. godine od 10 do 15,30
  • Predavač:Vesna Nanuševski, ekspert sa dugogodišnjim praktičnim iskustvom u oblasti upravljanja otpadom i inspekcijskog nadzora u toj oblasti
  • Kotizacija:10.500,00 (+PDV)
  • Popusti:O popustima informišite se na dnu strane

Plan upravljanja otpadom – izrada i primena

Vesna Nanuševski

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom (“Sl. glasnik RS 14/16) propisuje obavezu izrade Plana upravljanja otpadom (PUO), čime se subjekt obavezuje da, pored načina upravljanja otpadom, propiše i mere koje se preduzimaju u cilju smanjenja proizvodnje otpada, posebno opasnog otpada. Dosadašnja praksa pokazala je da su proizvođači otpada uglavnom pripremali plan upravljanja otpadom kako bi formalno ispunili zakonsku obavezu, ne vodeći računa o stvarnom stanju na svojim lokacijama i o troškovima potrebnim za njegovo zbrinjavanje. Inspekcija za zaštitu životne sredine nadležna za kontrolu postrojenja u kojem se stvara otpad, dobila je ovlašćenja da naredi sprovođenje PUO i programa prevencije otpada. 

Zašto učestvovati? Dobro urađen plan upravljanja otpadom omogućava utvrđivanje stvarnih vrsta i količina proizvedenog otpada, čijom analizom mogu da se utvrde tačke na kojima može da se spreči njegovo nastajanje, da se proizvedenom otpadu sačuva vrednost i spreči odlaganje na deponije. Ako se postupa po predloženim koracima u postupku izrade plana i ako su dobro sprovedeni, doći će do značajnog smanjenja troškova zbrinjavanja otpada.

Predavač: Vesna Nanuševski, ekspert sa dugogodišnjim praktičnim iskustvom u oblasti upravljanja otpadom i inspekcijskog nadzora u toj oblasti.

Program radionice Plan upravljanja otpadom

  1. Analiza podataka o generisanom otpadom koji su dostavljeni u NRIZ; analiza količine otpada koje nastaju mimo proizvodnih pogona (komunalni otpad, komercijalni otpad, otpad iz menze i sl…)
  2. Postojeća zakonska regulativa koja propisuje ograničenja korišćenja opasnih  materija i smanjenje odlaganja otpada na deponije (ukoliko ne postoji drugi metod); Mogućnosti mehaničke obrade otpada radi smanjenja njegove zapremine
  3. Prevencija stvaranja otpada – utvrđivanje bilansa ulaznih resursa i izlaznih bilanse i utvrđivanje količine i vrsta otpada kao i razloga njegovog nastanka
  4. Određivanje lokacije za privremeno skladištenje proizvedenog otpada
  5. Primeri izrade plana upravljanja otpadom.

Kotizacija za radionicu Plan upravljanja otpadom iznosi 10.500,00 (+PDV) i obuhvata nastavu, nastavni materijal, osveženje u pauzama (kafa, čaj, sokovi, sendviči) kao i sertifikat koji potvrđuje učešće na ovoj radionici.

Za brze uplate, izvršene u roku od 2 dana od dana prijave odobravamo popust od 5%; Za dva i više učesnika iz iste organizacije odobravamo dodatnih 10% popusta (popusti se sabiraju).

Prijavu možete izvršiti klikom na dugme “Prijavite se”, gde možete preuzeti formular u .doc formatu i dostaviti nam ga na bilo koji od naših mejlova, ili popunjavanjem elektronske prijave.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na:

011/3077612, 3077613, 063/502688

Osoba za kontakt: Jelena Bojkovska

prijava@economicdiplomacy.co.rs

office@economicdiplomacy.co.rs

ied.bg@mts.rs