IED Blog

Početna   /   IED Blog   /   Održana tribina Medijacija – nove mogućnosti

Održana tribina Medijacija – nove mogućnosti

U saradnji sa Advokatskom komorom Beograda – sekcijom advokatskih pripravnika, Institut za ekonomsku diplomatiju je 4. juna 2019. godine održao tribinu “Medijacija – nove mogućnosti”, u cilju promocije medijacije kao vida alternativnog rešavanja sporova. Skupu je prisustvovalo tridesetak mladih advokata koji su svojim odzivom i prisustvom ovoj tibini pokazali da su prepoznali medijaciju kao neophodnost u našoj sudskoj praksi.

Nakon uvodne reči direktora Instituta, prof. dr Miroslava Raičevića, koji je pozdravio prisutne i ukratko ukazao na napore koje Institut čini u promovisanju medijacije kao prakse, reč je dobio Nebojša Đuričić, sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu. Kao veliki pobornik uvođenja medijacije u svakodnevnu sudsku praksu (bio je član Radne grupe za izradu Zakona o posredovanju, i pruža veliku podršku primeni medijacije u sudovima i advokaturi u Srbiji), ukazao je na trenutno stanje u ovoj oblasti u Srbiji kroz istovremeni uporedni prikaz nekih rešenja u okruženju i u Evropi (Italija, Turska, Grčka), na ogroman značaj i prednosti medijacije u odnosu na određenu vrstu sudskih sporova, a poseban naglasak je stavio na prednosti koje advokati imaju u oblasti medijacije.

Obzirom da je Institut za ekonomsku diplomatiju licencirana kuća za sprovođenje kako osnovne obuke za medijatore tako i specijalizovanih obuka za rešavanje sporova u oblasti bankarstva, lizinga i osiguranja i u oblasti privrednih sporova (u toku su akreditacije za još 2 specijalizovane obuke), prisutnima su se kratko obratile gospođe Marijana Čakić i Gordana Ukropina, licencirani medijatori i predavači / instruktori na ovim obukama. Objasnile su način na koji obuke funkcionišu i kako se sprovode, kao i brojne prednosti naših obuka koje su koncipirane na potpuno specifičan način (maksimalan akcenat je stavljen na razvoj veština medijatora a sprovodi se kroz brojne praktične vežbe i simulacije slučajeva). Iskustva naših polaznika sa prve Osnovne obuke možete pogledati na linku: https://www.economicdiplomacy.co.rs/2019/03/28/osnovna-obuka-medijatora/

Nakon ovih izlaganja, razvila se diskusija u kojoj su mladi advokati, kroz brojna pitanja, ali i sugestije, iskazali veliku spremnost i zrelost za bavljenje ovom delatnošću. Tribina je završena pod sloganom “Bolje mršav dogovor nego debela parnica” koji možda najbolje pokazuje u kojoj meri je medijacija kao način rešavanja sporova potrebna.

Fotografije sa tribine možete pogledati na našem Facebook profilu: https://business.facebook.com/pg/ecodipl/photos/?tab=album&album_id=2329524870447830

Institut za ekonomsku diplomatiju se zahvaljuje svim prisutnima, a naročito sudiji Nebojši Đuričiću i medijatorkama Marijani Čakić i Gordani Ukropini, na odvojenom vremenu i trudu da medijacija dobije svoje pravo mesto.

Ujedno pozivamo sve zainteresovane da prate naš sajt i da se priključe našim obukama, naročito osnovnoj obuci kojom stiču pravo na upis u Registar posrednika Ministarstva pravde. Time će steći pravo za obavljanje ove delatnosti a ujedno i doprineti širenju mreže medijatora u Srbiji, bez koje ni medijacija kao način rešavanja sporova neće moći da zaživi.