IED Blog

Početna   /   IED Blog   /   Davos 1971 – 2020: Vreme važnih promena u svetskoj privredi

Davos 1971 – 2020: Vreme važnih promena u svetskoj privredi

Pedeseti Svetski ekonomski forum (Davos 2020), koji je otvoren 21. januara, danas završava svoj rad. Za 50 godina slika svetske privrede se značajno izmenila, a te promene budno su pratili, a na mnoge i uticali, državnici i privrednici okupljeni svake godine na ovom najvećem svetskom ekonomskom događaju. 

Godine 1971. osnivač Svetskog ekonomskog foruma, Klaus Švab, pokrenuo je prvi “Davos Manifesto”. Od tada je prošlo skoro pola veka, a globalna ekonomija je doživela značajne promene.

Najpre je došlo do društvene promene svesti u pogledu značaja redukcije otpada i zaštite životne sredine, koje su izbile u prvi plan. Tako je, samo od 2014. godine broj “B korporacija” (novih modela poslovanja koji prave balans između svrhe i profita) uvećan  za oko 366 odsto.

U poslednjih 50 godina pojavili su se potpuno novi giganti. Današnja slika podrazumeva mnogo veću upotrebu tehnologije a manje ekstrakcije prirodnih resursa. Proizvodnja je nekada zauzimala 50 odsto, prema “Dow Jones” indeksu , a 2019. svega 27 procenata. Bitno raste značaj novih tehnologija, znanja uopšte.

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, multinacionalne firme iz zemalja u razvoju obračunavale su samo 0.4 odsto direktnih stranih investicija. Danas, dve od 10 najvećih kompanija u pogledu tržišne kapitalizacije, koje dolaze iz Kine, beleže porast od 141 odsto od 2009. godine, a za sve ostale, mimo SAD i Evrope – oko 40 procenata.

U proteklih 50 godina, svetska populacija je postala mnogo mobilnija. Ukupan broj internacionalnih migranata uvećao se za 78 odsto između 1990. i 2019, dakle, reč je o 272 miliona ljudi. Zemlje koje su otvorile svoja tržišta za ljude sa cele planete, ubrzo su uvidele višestruke koristi regrutovanja radne snage.

U čast jubilarnog 50. Svetskog ekonomskog foruma, lansiran je novi “Davos Manifesto”, kao zbir etičkih principa kojima kompanije treba da se rukovode u eri Četvrte industrijske revolucije:

“The World Economic Forum is releasing a new Davos Manifesto, which states that companies should pay their fair share of taxes, show zero tolerance for coruption, uphold human rights throughout their global supply chains, and advocate for competitive level playing field”Klaus Schwab, founder and executive chairman, WEF.

(izvor: sajt World Economic Forum; BiznisTelegraf)