IED Blog

Početna   /   IED Blog   /   Slušajte, slušajte, slušajte …

Slušajte, slušajte, slušajte …

Ovih dana ste, više nego ranije, upućeni sami na sebe, sopstvenu odgovornost i izbore. Ovih dana se možda više približavate sebi, mislite na drage osobe ili ste u kontaktu s njima.

Možda ste iznenađeni kako ste sada bliski i sa onim ljudima sa kojima do sada niste delili iste vrednosti i uverenja. Na društvenim grupama se osećate kao jedno, bez obzira koliko je adresa na toj grupi. Svi sada imamo istu izraženu potrebu – da budemo zdravo i dobro, što i drugom želimo. Svi smo se, na žaloste tek sada, jedinstveno na planeti, složili – zajednička vrednost svih nas je ŽIVOT.

S druge strane, u novonastalim uslovima izolacije, može vam se desiti da u nekom trenutku “puknete”  i reagujete neprimereno situaciji. I to je ljudski, ali će štetiti pre svega vama samima. Konflikti imaju i dobre i loše strane, a u svemu tome, u konfliktu je mnogo važniji način na koji nešto kažemo, od onoga šta kažemo.

Svaka komunikacija počinje komunikacijom sa sobom. Tako je bilo i  biće, bez obzira da li živimo u ovim ili onim vremenima. Ako ste sami sa sobom u konfliktu, velike su šanse da ćete takvi biti i prema drugima, a ako ste sami sa sobom u balansu, stvorićete i bolje odnose sa drugima. A koliko je važan balans u ovim kriznim vremenima, svi znamo.

Najvažnije je da se u ovim uslovima svi suočimo sa istinom i da prihvatimo da je nešto SADA tako kako jeste. I da će jednog dana biti bolje. Ko vam može pomoći šta ćete sa sobom i kako ćete da osmislite jedan dan svog života – poklon koji imate? Preuzmite odgovornost za svaki svoj dan tako što ćete da razgovarate sa sobom. Tek kada vodite dobre razgovore sa sobom to će vam uspeti i sa drugima.

Kako bi to moglo da vam pomogne u ovim danima?

Budite zahvalni sebi … za namešten krevet, za skuvanu kafu, za dnevni cilj koji ćete postaviti, šta god da je to… Nasmejte se sebi u ogledalu, izbrojte do 5 i krenite u jednu po jednu aktivnost. Ako radite od kuće, iskoristite činjenicu što provodite više vremena u kući i posvetite se nekim malim stvarima koje su bile zapostavljene, a posle čega ćete se osećati korisno i zadovoljno. Šta je za vaš um, duh i telo dobro – to vi najbolje znate.

Budite zahvalni ljudima iz svog okruženja. Možda vam se ovih dana baš ne igraju društvene igre ili ne vežbaju specijalne kulinarske veštine. Dovoljno će biti da slušate istinski, sa pažnjom, onog drugog, kao nikada do sada … sa puno topline i razumevanja.

Slušajte, slušajte i slušajte. Možda slušajući otkrijete nečije potrebe i želje na koje ranije niste ni stigli da se osvrnete, i shvatite da su se konflikti nekada dešavali jer niste bili u mogućnosti da stvari posmatrate i iz tuđih cipela.

Budite zahvalni. Zahvalnost jača optimizam. Optimizam jača volju, a volja jača imunitet!

Puno vas pozdravljaju i pre svega dobro zdravlje žele Gordana Ukropina i Marijana Čakić, licencirane medijatorke i treneri na obukama za posrednike u rešavanju sporova Instituta za ekonomsku diplomatiju.

Autor teksta: Gordana Ukropina, NLP master – trener