IED Blog

Početna   /   IED Blog   /   Korona je virus – anksioznost stvaramo sami

Korona je virus – anksioznost stvaramo sami

Sačuvati mentalno zdravlje i biti sabran tokom pandemije korona virusa i svega što je usledilo kao posledica širenja zaraze, važno je skoro jednako kao i pridržavati se instrukcija Svetske zdravstvene organizacije i lokalnih nadležnih institucija.

Ne možemo se ponašati kao da se ništa ne događa, ali možemo i moramo, mirno i racionalno, hladne glave, uzeti u obzir činjenice, slušati stručnjake i sagledati koliko će zapravo ova situacija trajati, što u velikoj meri zavisi od odgovornosti svakog pojedinca. Psiholozi podvlače da je zapravo najvažnije prihvatiti mogućnost da bi ova situacija mogla da potraje.

U skladu sa preporukama i merama, uglavnom vreme provodimo u kući, u četiri zida, i zbog toga počinje polako da nas hvata nervoza i nemir. U tim trenucima, neophodno je da objasnimo sebi da nije došlo do ekonomske blokade, neće nestati ni struja ni voda, nije ovo rat, nisu ovo ratni uslovi, i ništa se apokaliptično neće dogoditi. Treba da smirimo sebe, jer ove stvari neće trajati zauvek.

U tom smislu, neophodno je da razvijemo otpornost na stres. Anksioznost koja proističe iz ovih situacija je produkt našeg mentalnog procesa, mi je stvaramo u sebi, to nije bolest koja nas je napala spolja, to je stanje koje nastaje kao produkt naših misli. Kako je nastalo mislima, tako mislima može i da nestane, i na to jedino mi sami možemo da utičemo.

Bez obzira kad će pandemija biti završena i kakve će posledice ostaviti, novonastala situacija i jedinstveno iskustvo koje je prošao gotovo čitav svet ostaviće posledice na većinu. Solidarnost, znanje, moral, pažnja i briga jednih za druge, održaće svet. Korona virus se desio, proći će, i kao i većinu drugih kriznih situacija koje su nas u prošlosti zadesile, i ovu ćemo da zaboravimo. Ostaće samo priča o njoj.

Ostanite zdravi! Ostanite kod kuće!

 

(izvor: Radio slobodna Evropa)