IED Blog

Početna   /   IED Blog   /   Dijana Milošević nominovana za prestižnu LPTW nagradu

Dijana Milošević nominovana za prestižnu LPTW nagradu

(Izvor: Portal N1 Info, autor Tamara Jovanović)

DAH Teatar – nezavisna, profesionalna pozorišna trupa, u ovoj godini obeležava tri decenije postojanja i uspešnog rada u oblasti kulture i savremenog stvaralaštva. Nedavno je i direktorka Dah teatra Dijana Milošević nominovana među 27 umetnica iz celog sveta za prestižnu nagradu najuticajnijim ženama u oblasti teatarske umetnosti, koju dodeljuje Liga profesionalnih žena u teatru (LPTW), sa sedištem u Njujorku.

„Neverovatnih 30 godina postojanja i uspešnog rada i stvaralaštva u kulturi. Pozorište je osnovano sa idejom da bude pozorišna laboratorija, da istražuje različite fenomene kako pozorišne, tako i društvene“, kaže Ivana Milenović Popović, glumica Dah teatra.

Koristeći jezik teatra, plesa i vizuelne umetnosti, Dah teatar već tri decenije stvara angažovanu umetnost sa ciljem da podstakne na pozitivan razvoj društva.

U protekloj godini koju je u pozorištu obeležilo zatvaranje sala i nedostatak živog kontakta neophodan ovoj umetnosti, Dah teatar tražio je nove načine komunikacije sa publikom.

„Osmislili smo projekat koji se zove – Preobražaj teatra ka novoj budućnosti, poigravajući se idejom nove budućnosti, i kako kroz digitalne medije možemo da komuniciramo sa našom publikom. Snimili smo po nekoliko video klipova naših predstava na filmski način… Ništa ne može da zameni živu izvedbu, ali ovo što smo uradili je pokušaj da filmskim jezikom dođemo do publike i sa njima komuniciramo ono što želimo da kažemo našim predstavama.

Direktorka i suosnivačica DAH Teatra Dijana Milošević, nedavno je nominovana za Gilder/Kuanji međunarodnu nagradu najuticajnijim ženama u oblasti teatarske umetnosti u svetu. Ovo priznanje dodeljuje svake tri godine Liga profesionalnih žena u teatru, sa sedištem u Njujorku.

„Ta nominacija predstavlja podršku našem radu, i Dah teatru i Dijaninom radu, da smo na dobrom putu i idemo u pravom smeru. Izuzetna je čast sarađivati sa Dijanom Milošević koja je u krugu tih fantastičnih žena i nadamo se da će ne samo ova nagrada nego veliki broj nagrada koje je Dah teatar primio, da će to biti prepoznato“, zaključila je.