IED Blog

Početna   /   IED Blog   /   Veštačka inteligencija – savremeni izazovi i perspektiva

Veštačka inteligencija – savremeni izazovi i perspektiva

Institut za ekonomsku diplomatiju, u cilju promocije naučnih dostignuća i značajnih kulturnih i umetničkih ostvarenja, nakon pauze usled pandemije, nastavlja ciklus besplatnih tribina, ovoga puta sa izuzetno interesantnom i značajnom temom iz oblasti nauke i tehnike.

Veštačka inteligencija (Artificial Intelligence – AI), omogućava računarima da koriste ogromnu količinu podataka kako bi sami doneli odluku ili izvršili aktivnost. Radi se o uređajima koji mogu da opažaju i analiziraju svoje okruženje, i da na osnovu toga, sa određenim stepenom autonomije, donose odluke kako bi ostvarili konkretne ciljeve.

Sistemi zasnovani na veštačkoj inteligenciji mogu biti bazirani isključivo na softveru i delovati u virtuelnom svetu (virtuelni asistenti, softveri za analizu fotografija, internet pretraživači, sistemi za prepoznavanje govora i lica) ili mogu biti ugrađeni u uređaje – hardver (napredni roboti, autonomna vozila, dronovi i slično).

Veštačka inteligencija olakšava i unapređuje život ljudi u različitim oblastima. Istovremeno, njen ubrzani razvoj i primena otvaraju mnogobrojna pitanja iz sfere bezbednosti i etike.

Na besplatnoj tribini koju realizujemo 25.2.2022. godine od 13h, daćemo kratak osvrt na ovo izuzetno značajno tehnološko dostignuće, izazove koje postavlja pred nauku i čovečanstvo kao i na perspektivu i pravce mogućeg razvoja.

O tome će nam govoriti vrhunski stručnjak u ovoj oblasti dr Igor Ilić, doktor elektrotehničkih nauka (Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu) i master ekonomije (Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu), menadžer u Microsoft-u, vođa Tima za izradu modela za veštačku inteligenciju u proizvodima kao što su Word, PowerPoint, Excel i sl. Prethodno je radio u Institutu u Vinči i u  Goldman Sachs-u, London.

            Ključne teme tribine:

  • Sta je vestacka inteligencija? Kada je nastala i zasto je bas sada aktuelna?
  • Tipovi vestacke inteligencije: primena u obradi slike, teksta, govora, i analizi privatnih podataka
  • Sta nam donosi buducnost – promene u svetu usled napretka vestacke inteligencije, koja zanimanja postaju suvisna i kako se menja svakodnevni zivot

Pozivamo vas da zavirite u svet najnovijih tehničkih dostignuća a samim tim i u budućnost.