IED Blog

Početna   /   IED Blog   /   Četvrta industrijska revolucija

Četvrta industrijska revolucija

Tanjug (30. 11. 2018) – Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, ocenila je da Srbija ima šansu da iskoristi Četvrtu industrijsku revoluciju i da dostigne, pa čak i prestigne nivo zemalja za kojima sada zaostaje.

Ona je ukazala da je dobro što smo na početku nove industrijske revolucije i da Srbija, kao i zemlje u regionu, to treba da prepozna.

“To nam daje ogromnu šansu da nadoknadimo ono što smo propustili možda Trećom industrijskom revolucijom i da dostignemo taj nivo zemalja za kojima nažalost danas zaostajemo u nekim situacijama. Ja iskreno verujem da možemo i da ih prestignemo”, rekla je Brnabić u emisiji “Tada i sada” koja je emitovana na Televiziji Al Jazeera.

“Investirajte danas u sebe, naplatićete to pet, šest puta više u nekoj perspektivi u budućnosti, ali volela bih da odemo malo dalje od ‘ako me platiš više ja ću više da radim’ – da pokažemo koliko možemo da radimo, koliko možemo brzo da napredujemo, koliko možemo da znamo, a onda, iskreno u to verujem, će sve doći nekako samo po sebi”, ocenila je Brnabić.

Ona je navela i da se nije tako mnogo promenilo u Srbiji od kada je u septembru 2016. formiran Savet za inovacije i informacione tehnologije ili od kako je ona preuzela premijersku poziciju, već time što je “preusmeren reflektor” na ljude koji postoje, a koje niko nije video. Navela je primer “Nordeusa”, kojeg vodi čovek iz Srbije, koji je ovde završio ETF, otišao da radi pa se vratio sa grupom prijatelja da napravi jednu od najboljih firmi na svetu za video igrice, zatim “Seven Bridžis”, koju je takođe napravio momak koji je ovde studirao, a sada je napravio firmu za istraživanje genoma informacione tehnologije, firmu koja je od strane američkog MIT-a proglašena za jednu od 50 najpametnijih svetskih kompanija.

Podsetila je i na Institut “Biosens” iz Novog Sada koji je evropski prvak u digitalnoj poljoprivredi.