IED Blog

Početna   /   IED Blog   /   Evroazijska ekonomska unija i Srbija – Sporazum na pomolu

Evroazijska ekonomska unija i Srbija – Sporazum na pomolu

Evroazijska ekonomska unija i Srbija su pred potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini – Kako prenosi Politika (10.1.2019), u Beogradu se vode  završni pregovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a koji bi trebalo da se potpiše 17. januara, prilikom posete Srbiji predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kako je agenciji Beta potvrđeno u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, dobar deo teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se stručnjaci usaglase o još šest tarifnih linija, prenosi Beta.

Ministar trgovine Rasim Ljajić je prethodno agenciji Beta rekao da su u pitanju tarifne linije za izvoz proizvoda koji su važni Srbiji, a radi se o određenim vrstama sira, živinskom mesu, određenim vrstama alkoholnog pića, šećeru, cigaretama, automobilima.

Tada je naveo da Srbija želi da sporazum bude i izbalansiraniji, „bez anomalija” koje su postojale još od kada je dogovoren.

„Dešava se da kada mi izvozimo cigarete na rusko tržište moramo da plaćamo carine od 18 odsto, a kada se cigarete uvoze iz Rusije carina se ne plaća. Ima još takvih situacija i mi želimo da to izbalansiramo”, kazao je Ljajić.

On je rekao i da Srbija verovatno neće dobiti sve pogodnosti koje traži.

„Radi se o pet zemalja koje treba da se usaglase i svako štiti neku proizvodnju”, rekao je Ljajić, ali je istakao da će Srbija učiniti sve što može kako bi proširila listu proizvoda koja bi bila oslobođena carine pri izvozu u zemlje članice Evroazijske unije.

Ukoliko sporazum bude potpisan 17. januara, on bi mogao Srbiji da otvori tržište od novih 180 miliona stanovnika.

Sporazum, kako je dodao Ljajić, neće ugroziti trgovinu sa Evopskom unijom, jer Srbija dok ne postane članica Unije ima prava da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini sa kim god želi.

 

Izvor:”Politika”, 10.01.2019.