IED Blog

Početna   /   IED Blog   /   Mistika zemunskih tamnih vilajeta krije naše blago – Lagumi Zemuna

Mistika zemunskih tamnih vilajeta krije naše blago – Lagumi Zemuna

U organizaciji Instituta za ekonomsku diplomatiju, 12. februara 2019. godine održana je tribina Lagumi Zemuna, pod nazivom

ZNAČAJ I UPOTREBNA VREDNOST KULTURNOG NASLEĐA

Pred punom nastavnom salom Instituta, o tajnama koje se kriju ispod naših nogu, govorili su Rade Milić, arheolog i predsednik UO Centra za urbani razvoj koji realizuje projekat “UNDERГРАД” i Miodrag Simović, antropolog, istraživač i saradnik na pomenutom projektu. Oni su ukazali na ogromno bogatstvo koje se nalazi bukvalno ispod naših nogu, na simbolički i identitetski značaj koji lagumi imaju na stanovnike Zemuna, čuli smo brojne urbane legende vezane za njihovo nastajanje i trajanje, ali i o njihovom ogromnom kulturnom, ekonomskom i turističkom potencijalu.

Tribinu je otvorio prof. dr Miroslav Raičević, direktor Instituta za ekonomsku diplomatiju koji je, u svojoj uvodnoj reči, ukazao na značaj istraživačkog rada mladih istraživača i na podršku koju Institut, i na ovaj način, pruža ovakvim poduhvatima.

Posebnu čast okupljenima ukazao je gospodin Radomir Andrić, počasni predsednik Udruženja književnika Srbije, koji se takođe, u kratkom govoru, osvrnuo na ogromno kulturno nasleđe koje Zemun ima, i na kraju podelio s prisutnima svoju pesmu posvećenu Dunavu, kao jednom od simbola Zemuna.

U publici, osim stanovnika i zaljubljenika u Zemun, bili su i predstavnici Opštine Zemun, Gradske uprave Beograda, Galerije “Čubrilo” kao i predstavnici nekoliko medija.

Institut se svim učesnicima tribine “s obe strane katedre” zahvaljuje na ukazanom poverenju. Ovom prilikom najavljujemo nastavak ovakvih aktivnosti koje će pratiti značajne i aktuelne teme iz nauke i društvenog života našeg grada, zemlje i sveta. Pratite nas i ubuduće i budite naši dragi gosti.

 

Tim Instituta za ekonomsku diplomatiju

 

Tribina, 12. februara 2019. godine
Značaj i upotrebna vrednost kulturnog nasleđa – Zemunski lagumi (Tribina, IED, 12.2.2019)