IED Blog

Početna   /   Kulturna Diplomatija   /   Evropska prestonica kulture 2022. godine – Novi Sad

Evropska prestonica kulture 2022. godine – Novi Sad

Titula Evropska prestonica kulture za 2022. godinu je 7. maja 2021. godine i zvanično predata gradovima koji će biti njeni nosioci. To su Novi Sad (Srbija), Eš (Luksemburg) i Kaunas (Litvanija). Titulu su predali prethodni nosioci ove titule, hrvatska Rijeka i Irski Golvej, a svečana ceremonija predaje, zbog pandemije corona virusa, emitovana je na irskoj televizijskoj mreži TG-4.

Krajem prošle godine, 23. decembra 2020. godine, i formalno je doneta odluka Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o odlaganju titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad sa 2021. na 2022. godinu, zbog pandemije korona virusa. Ceremonija otvaranja Godine biće održana 13. januara 2022. Novi Sad će ozvaničiti prestižnu titulu, a završetak Godine, 31. decembar, označiće zatvaranje titule, simbolično zakazano na Doček 2023.

Prilikom zvaničnog obraćanja direktoru Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, Nemanji Milenkoviću, rukovodilac Direktorata za kulturu i kreativnost Evropske komisije izrazio se pohvalno o projektu: “Zahvaljujem Vama i Vašem timu na dosadašnjem izvrsnom radu na projektu, kao i na veoma dobroj saradnji sa našim službama”.

A evo čime je Novi Sad zaslužio ovu prestižnu titulu.

1) Misijom za Početak novog.Sada! Evropska prestonica kulture izašla je iz dosadašnjih okvira u strateškom, programskom i produkcijskom smislu, što je rezultiralo time da Evropska komisija proglasi Novi Sad najboljom Evropskom prestonicom kulture u fazi pripreme. Iste godine, završen je Projekat 33, koji je uključio gotovo sve gradske ustanove za kulturu i njihove predstavnike, u okviru kojeg je izrađen petogodišnji plan za strateško planiranje u kulturi u Novom Sadu.

2) Tokom epidemije koronavirusa 2020. godine pokrenut je projekat podrške lokalnoj umetničkoj sceni, čije programe je ispratilo gotovo 200 hiljada ljudi putem onlajn emmitovanja. Novosađanima je predstavljena i mreža  kulturnih stanica, sa osam novih i obnovljenih prostora namenjenim kulturnim sadržajima.

3) Pokrenuta je obnova, izgradnja i razvoj 40.000 m2 prostora za kulturu u Novom Sadu i okolini.

4) Krilatica projekta Evropske prestonice kulture, Za nove mostove, bila je osnova i za programski koncept baziran na vrednostima koje Novi Sad promoviše (Doček, Druga Evropa, Budućnost Evrope, Heroine, Tvrđava mira, Seobe, Kaleidoskop kulture i Dunavsko more). Mostovima Evropske prestonice kulture povezuju se ljudi, prostori, procesi i programi koji čine osnovu pokrenutih pozitivnih promena u kulturnom identitetu grada.

5) Legatski projekat Doček je trajno izmenio koncept proslave Nove godine, slaveći dva datuma, dva kalendara i dva pisma u ime multikulturalnosti Novog Sada.

6) Na Dočeku 7529 dogodio se istorijski momenat u kulturnom životu Novog Sada, a to je otvaranje Gradske koncertne dvorane, ujedno i zgrade Muzičke i Baletske škole, nakon više od jednog veka.

Narednih 365 dana, Novi Sad će dovršiti pripremu za godinu titule. Po pravilima Evropske komisije, najvažniji pojedinačni programski projekti biće predstavljeni iu junu, a programska knjiga, sa svim događajima, u oktobru 2021. godine.

Podsećamo, Novi Sad je prvi grad ispred zemalja kandidata za EU koji je postao Evropska prestonica kulture i tako se našao među više od 60 gradova nosilaca ove prestižne titule.

(Izvor: https://novisad2021.rs/)