IED Blog

Početna   /   Kulturna Diplomatija   /   Nagrada Evropa Nostre dodeljena Centru za urbani razvoj iz Beograda

Nagrada Evropa Nostre dodeljena Centru za urbani razvoj iz Beograda

Prestižna Evropska nagrada za kulturno nasleđe koju dodeljuje organizacija Evropa Nostra, ove godine je, u kategoriji Edukacija, obuka i podizanje svesti, pripala Centru za urbani razvoj iz Beograda, za projekat Heritage Hubs. Za rad na ovom projektu, nagrada Evropa Nostre dodeljena je još i Udruženju za kulturno naslede iz Finske, Fondaciji San Miljan dela Kogolja iz Španije i organizaciji Viteco E-learning iz Italije.

Projekat Heritage Hubs je realizovan u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. i okupio je mlade ljude uzrasta od 10 do 16 godina iz Finske, Srbije i Španije u dvogodišnjem programu istraživanja, predstavljanja i deljenja sopstvenog kulturnog nasleđa, te interpretacije nasleđa svojih vršnjaka u drugim zemljama, kroz školsku razmenu i putem elektronske platforme.

Projekat je podržao EU program Kreativna Evropa, kao i Švedska kulturna fondacija u Finskoj, Finska nacionalna agencija za obrazovanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Tokom 2018. i 2019. godine u školama u Finskoj, Srbiji i Španiji organizovane su radionice na kojima su se učenici bavili sopstvenim nasleđem. Projekat je učenicima, nastavnicima i lokalnim zajednicama omogućio brojna kulturna otkrića, a dobar primer je prezentacija slave, srpske pravoslavne tradicije, koju su učenici iz Grocke predstavili svojim vršnjacima iz Finske. Učenici iz Grocke su bili u prilici i da sagledaju sopstveno nasleđe u drugačijem svetlu, kroz interepretaciju slave koju su pripremili finski učenici, poredeći je sa luteranskom, originalno katoličkom tradicijom vezanom za Sv. Luciju.

„Heritage Hubs je doneo ubedljivu metodologiju obrazovanja u oblasti nasleđa, primenjenu u većem broju škola. Obrazovni pristup se zasniva na konceptu učenja putem nasleđa, u okviru kojeg učesnici razmenjuju sopstveno nasleđe sa drugim učesnicima, uče kroz upoznavanje drugih kultura i razmenu iskustava“, navodi se u obrazloženju žirija.

„Ovogodišnji laureati jasno pokazuju kako nasleđe nudi rešenja i put ka oporavku u situaciji naizgled prevelikih izazova, u trenutku kada preduzimamo mere protiv klimatskih promena, pokrećemo održivi urbani i ruralni razvoj i hvatamo se u koštac sa mnogim pretnjama za osnovne evropske vrednosti“, istakao je predsednik Evrope Nostre, Herman Parcinger.

Centar za urbani razvoj je nevladina organizacija specijalizovana za inovacije u oblasti urbanog i društvenog života. Osnovan je 2006. godine kao rezultat projekta “Beograd” koji je prikazan na Bijenalu u Veneciji. Okuplja veliki broj eksperata iz oblasti istorije, umetnosti, arheologije, antropologije, društvenih nauka, ekonomije, arhitekture, mašinstva i dr. Svojim angažmanom, Centar za urbani razvoj posvećen je razvoju urbane kulture, novim medijima, umetnosti, kulturnom nasleđu, životnoj sredini i obrazovanju, odnosno poboljšanju svih aspekata gradskog života.

 

(izvor: agencija Beta, 25.5.2021, http://www.udc.rs/)